Osijek: Jesen u Francuskoj alijansi Osijek

Povodom 100. godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj u suradnji s HAVC-om osmišljen je svečani program od šest filmskih naslova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije – Rendez-vous au Cinéma, koji u nezavisnim kinima okupljenima unutar Kino mreže traje od 17. rujna do 17. listopada. Program u kinu Urania započinje u nedjelju 19. rujna u 19:00 h dodjelom diploma poznavanja francuskog jezika polaznicima Francuske alijanse Osijek. Nakon toga gledamo svjetski poznatu čarobnu i mnogima omiljenu romantičnu komediju Amelie. Vjeran svom duhu eklekticizma, ovogodišnji Rendez-vous bit će prilika za (ponovno) gledanje filmova koji predstavljaju veliku raznolikost stilova: uz Amelie ne propustite pogledati introspektivnu dramu Skafander i leptir, višestruko nagrađivan Adelin životOzonovih 8 žena, animiranu Avanturu na Sjeveru i ekološki dokumentarac Sutra, a povodom smrti velikana francuskog glumišta Jean-Paula Belmonda prikazujemo i romantičnu drama Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda iz 1965.

Popis filmova preuzmite ovdje
Točan raspored projekcija objavljen je na mrežnim stranicama kina Urania

Belgija je svijetu poznata po svojim gradovima i znamenitim spomenicima, svojim krajolicima i raznolikom kulturnom tradicijom. A i strip, koji veseli i velike i male, nesumnjivo doprinosi njenom ugledu. Zemlja devete umjetnosti s velikim brojem crtača, scenarista i izdavača stripova, Belgija je prirodno bila inspiracija mnogim umjetnicima.
Nekoliko naraštaja  autora svojim djelima odaju počast rodnoj zemlji postavši dijelom te velike baštine: Franquin, François Schuiten, Didier Comès, Tibet, Servais, Merho, Marc Sleen, ili pak Olivier Shrauven ili Brecht Evens.
Izložba „Putovanje Belgijom kroz strip“ ilustrira kroz nekoliko primjera dinamiku belgijskih autora i razvoj jedne umjetnosti u stalnoj evoluciji. Prvih klasični album jednako kao i najnovija izdanja odražavaju raznolikost i osebujnost perioda u kojem su nastali kao i bogatstvo svake od triju regija Belgije.

Otvorenje izložbe održat će se u foajeu kina Urania u nedjelju 19. rujna s početkom u 19h00. Izložbu organiziraju Francuska alijansa Osijek i Kinematografi Osijek d.d. u suradnji s Veleposlanstvom Belgije.

Srdačno vas očekujemo.